W naszych restauracji, bistro i w ramach cateringu proponujemy to, co najlepsze w kuchni polskiej. Nie mogło u nas zabraknąć potraw, które świetnie znacie z rodzinnych niedzielnych obiadów – niezależnie od tego, czy macie dwadzieścia, czy osiemdziesiąt lat! Pod Koziołkiem to świetny przekrój przez historię naszej rodzimej sztuki kulinarnej. Zjeść u nas można dania, które już nasze babcie i dziadkowie (a często nawet prababcie i pradziadkowie!) jedli na święta oraz podczas ważnych uroczystości rodzinnych.

 

Typowo polskie potrawy

Jeśli chodzi o historię naszej kuchni, każdy z pewnością wskazałby kilka tych samych potraw. Schabowy, pierogi, bigos czy gołąbki z pewnością znalazłyby się wśród nich. Jaka jest historia każdego z nich?

Jedną z najpopularniejszych potraw, która jest często kojarzona z Polską także poza granicami naszego kraju, są pierogi. Ich popularność może wynikać z faktu, że jest to bardzo uniwersalny przysmak i każdy znajdzie idealny wariant dla siebie. Nieważne, czy lubisz pierogi z mięsem okraszone cebulką, czy może Twoim ulubionym wariantem jest wypełnienie z kapustą i grzybami, czy też propozycja na słodko – z owocami i polane śmietaną – z pewnością nie pogardzisz talerzem pełnym tych pysznych przekąsek!

Historia pierogów w rodzimej kuchni sięga XIII wieku, kiedy to, według podań, zostały przywiezione do kraju przez zakonnika, który poznał ich smak w Kijowie. Pochodzą one jednak prawdopodobnie z kultury azjatyckiej, jednak z powodu ich popularności, zaczęły się one powoli rozprzestrzeniać po Azji i Europie. Nie ma co się dziwić – ich smak i uniwersalność przystosowują się do każdego kraju i jego kuchni i w każdym miejscu, w zależności od danego klimatu i uprawianych warzyw czy hodowanych zwierząt, możliwe jest stworzenie lokalnej wersji. Polskie pierogi podbiły jednak serca nie tylko nas, ale również obcokrajowców, którzy odwiedzając miasta nad Wisłą, Odrą i Wartą, to właśnie o nie proszą obsługę restauracji.

 

Historia gołąbków – danie obowiązkowe w każdej kuchni

Równie popularnym co pierogi daniem są gołąbki. Ich historia jest równie bogata, choć nie tak stara. Przywędrowały do Polski w XIX wieku, jedzone były zarówno na stołach w gospodarstwach chłopów, jak i u tych najbogatszych przedstawicielu wyższych sfer. Skąd ich nazwa? Otóż najbogatsi w liście kapusty zawijali właśnie… faszerowane gołębie! Niższe klasy pożywiały się mięsem z kaszą, zawiniętymi w liście kapusty, czyli wariantem bardziej zbliżonym do tego, który znamy i jadamy obecnie.

Warto wspomnieć, że pomysł na gołąbki nie jest pomysłem polskim. Zawijanie mięsa czy farszu w jadalne liście i podawanie ich w ten sposób znane w było już w starożytności, w Grecji i Rzymie, gdzie używano jagnięciny i liści winogron. Różne odmiany tej potrawy znane są w kuchniach np. Bliskiego Wschodu, Skandynawii czy krajów kaukaskich.

 

Bigos – pyszny kawałek historii

Z pewnością wiele osób kocha bigos i czeka na niego podczas wszelkiego rodzaju świąt czy uroczystości. W jaki sposób pojawił się na polskich stołach?

Historia bigosu sięga ślubu Jadwigi Andegaweńskiej z Władysławem Jagiełłą, który, przypomnijmy, miał miejsce pod koniec XIV wieku. To właśnie przyszły król miał przywieźć tę potrawę do królewskiej kuchni. Szybko stała się popularna na stołach w całym kraju, a kilka stuleci później pisał nawet o niej Adam Mickiewicz w “Panu Tadeuszu”. Jednak samo danie nie jest specjalnie wystawne – prawdopodobnie zostało wymyślone po to, aby w kuchniach nie marnować resztek mięsa i kapusty pozostałych po świętach bożonarodzeniowych. Następnie wystarczyło dodać jałowca, tymianku czy innych przypraw – i tak oto powstał bigos!

 

Najnowsza historia polskiej kuchni

Wiele osób może zastanawiać się, w jakich czasach zaczęto podawać i jadać kotleta schabowego. Jak z pewnością się domyślacie, jest on odmianą sznycla wiedeńskiego, przystosowaną do polskich realiów. Podobno zaczęto go jadać w XIX wieku, jednak prawdziwą popularność zyskał w latach dwudziestych, a następnie sześćdziesiątych XX wieku. Wcześniej, zwyczajnie usmażone w panierce mięso od świni wydawać się mogło nieeleganckie i zwyczajnie niewarte uwagi.

 

Wszystkie wymienione wyżej historyczne dania polskiej kuchni znajdziecie w restauracji, bistro i cateringu “Pod Koziołkiem” – zapraszamy!